Ste tujec, ki je zaposlen v Sloveniji in imate dovoljenje za začasno ali stalno prebivanje in delo, vaša družina pa živi v vaši matični državi?

Pričakujete otroka?

Ali ste vedeli, da je s 1. aprilom 2023 začela veljati novela Zakona o starševskem varstvu in družinskih prejemkih, ki ureja očetovski in starševski dopust?

Po tem zakonu ima oče pravico do 15 koledarskih dni roditeljskega dopusta ob rojstvu otroka in dodatnih 60 koledarskih dni starševskega dopusta kadarkoli po rojstvu otroka (lahko hkrati z materjo) in najkasneje do otrokovega osmega leta starosti.

Zakonodaja ostaja nespremenjena glede enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka, kar pomeni, da lahko starši ob rojstvu otroka oz. do dveh mesecev po rojstvu otroka zahtevajo enkratno denarno pomoč.

Zakonodaja velja tudi za tujce, ki živijo ali delajo v Sloveniji in so zaposleni pri slovenskem delodajalcu.

Ste morda menili, da nimate pravice do očetovskega dopusta, ker ste tujec, vaša družina pa ne živi v Sloveniji?

Narobe ste sklepali. Ne glede na to ali vaša družina živi v Sloveniji ali v vaši matični državi imate pravico do enkratne denarne pomoči in starševskega dopusta.

Če ste državljan Srbije, Bosne in Hercegovine, Severne Makedonije, Kosova ali katere koli druge države, ste zaposleni v Republiki Sloveniji in imate dovoljenje za prebivanje, vaša družina oz. vaša soproga pa ne živi v Sloveniji, ampak v vaši matični državi, v  kratkem pa pričakujete otroka je ta prispevek namenjen vam.

Očetje imajo ob rojstvu otroka pravico do roditeljskega dopusta v trajanju 15 koledarskih dni in starševskega dopusta v trajanju 60 koledarskih dni, skupaj torej 75 koledarskih dni dopusta oz. dva meseca in pol. Seveda pa so upravičeni tudi do enkratne denarne pomoči, ne glede na to, da je otrok rojen in živi v drugi državi in ni državljan Republike Slovenije.

Morda se boste vprašali, ali boste v tem času dobivali plačo oz. nadomestilo za starševski dopust?

Seveda boste prejemali nadomestilo. V tem primeru stroški ne bremenijo vašega delodajalca, temveč se nadomestilo izplačuje iz državnega proračuna. Ves čas ostanete v delovnem razmerju pri vašem delodajalcu.

Ste tujec in vas zanima več o tem, kakšen je postopek glede očetovskega dopusta in enkratne denarne pomoči ob rojstvu otroka?

Kontaktirajte nas in pomagali vam bomo pri pripravi dokumentacije ter vam zagotovili prevode, na podlagi katerih bo socialna služba lahko obravnavala vaš zahtevek.

V Prevajalski akademiji smo specializirani za pomoč tujcem pri pripravi dokumentacije za različne zadeve, kot so vračilo dohodnine, starševski dopust, enkratne nagrade ob rojstvu otroka, enotna dovoljenja za prebivanje in veliko več.

Vedno nas lahko kontaktirate na telefonsko številko ali elektronske pošte.